Amazon och Microsoft tävlar om Pentagons miljardupphandlingInternetbolaget Amazons molntjänsteenhet AWS och teknikbolaget Microsoft har valts ut av amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon för att tävla om kontrakt på totalt 10 miljarder dollar.

Det tillkännagav USA:s försvarsdepartement i ett uttalande på torsdagen gällande upphandlingen av det tioåriga it-kontraktet.

Kontraktet utgör kärnan i försvarsdepartementets arbete med att förbättra den amerikanska nätinfrastrukturen i kölvattnet av Kinas offensiv på området. En ökad mängd hackningsattacker mot USA:s myndigheter med kinesisk avsändare har anmälts på senare år.

Faktumet att Amazon, i grunden ett e-handelsbolag, och Microsoft, en datortillverkare, valdes före mjukvarujättarna IBM och Oracle kan betecknas som något av en scenförändring för den amerikanska IT-branschen.

Amazons intåg i försvarsindustriella kontrakt har dock inte gått obemärkt förbi. Flera aktieägargrupper har vänt sig emot att teknologi som utvecklats av bolaget, exempelvis ansiktsigenkänning, ska kunna användas av nationalstater. Farhågan gör gällande att teknologin direkt eller indirekt kan användas för att förtrycka minoritetsgrupper och demokratiska rättigheter såsom yttrandefrihet, vilket det finns exempel på i länder i Mellanöstern och i Kina.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar