Conrad Lugauer om stjärnhästen Campo Bahia


Conrad Lugauers nya stjärntalang Campo Bahia var storfavorit inför lördagens V75-lopp. 

Men många V75-fans, och spelare, satte nog kaffet i halsen då fyraåringen galopperade från start. 

Hästen själv och tränaren Luguaer i sulkyn hade dock andra planer. 

Efter att ha tappat mark på övriga hästar tog sig hästen lekande lätt tillbaka – och sedan var det mer eller mindre spel mot ett mål. 

Segern blev till slut lika överlägsen som spelarkåren hade trott på förhand. 

– Det blev väldigt spektakulärt eftersom han galopperade i första sväng. Men på ett sätt var det bra, nu vet vi lite mer vad vi ska slipa på till nästa gång när det handlar om riktigt stora pengar. 

Campo Bahia

Ålder: 4 år.

Starter: 7 stycken.

Segrar: 4 stycken.

Inkört: 2 452 000b kr.

”Ibland måste man prioritera annat”

Vad tänkte du när han galopperade? 

– Först och främst tänker jag som tränare annorlunda än vad en spelare gör. För mig var det viktigast att hästen skulle göra ett bra jobb och fortsätta loppet. Sedan finns det alltid två sidor av myntet när det handlar om så bra hästar som ska tävla i storlopp, säger han och fortsätter: 

– I bland måste man prioritera annat än resultatet. Trots att vi körde ett testlopp två veckor innan var det viktigt för mig att också ha en bra känsla efter loppet. Självklart visste jag att han var mycket spelad och man tycker synd om dem när hästen galopperar.  Men det är travsport, i det här fallet kan jag inte bry mig om sånt. Min tanke var bara att han ska fortsätta precis som det var planerat. 

Hur bra kan han bli? 

– Det är en absolut topphäst. Kanske är han bäst av alla just nu i sin årgång. Det finns en häst som heter Face Time Bourbon i Frankrike… Det är också en mycket bra häst. Men jag tror att Campo Bahia kan bli minst lika bra. Han kan bli en världsartist, om han inte är det redan nu.

Drömduellen: Campo Bahia–Face Time Bourbon

Face Time Bourboun, med Björn Goop i sulkyn, utvändigt på Vincennes.

Foto: TR Media

Drömmer du om en duell med Face Time Bourbon? 

– Det är min dröm! Vi är idrottsmänniskor och när båda hästarna är så bra önskar vi så klart det. Man vill ju se de bästa hästarna mot varandra. Sedan tror jag att det finns en stor risk att det inte blir av i år, rent propositionsmässigt kan det bli tufft. Helst vill jag se båda mot varandra på Vincennes, jag tror att Campo hade passar bra där – men då får vi nog vänta ett år till. 

Det var dessutom inte bara Campo Bahia av Lugauers hästar som visade klassen i lördags. I bronsdivisionen var Harran Boko klasser bättre än sina konkurrenter. 

– Vi beslutade innan loppet att hästen skulle få bestämma tempot själv. Vi litade på att han skulle ha orken med tanke på hur träningsresultaten sett ut. Jag lät honom tävla på och han har aldrig känts så fin tidigare. Han är väldigt svår att slå. Så lätt kan det ibland vara, att bara våga köra. Han hade kunnat vara trött sista 300, men då hade vi fått ta det. Nu var han den enda som hade acceleration kvar, konstaterar en nöjd tränare. 

Conrad Lugauer med delägare och skötare Simon Mittman efter segern med Haran Boko

Foto: TR Media

Sedan Conrad Lugauer anlände till Sverige från Tyskland i mitten av 00-talet har han aldrig betraktats som en tränare i det absoluta toppskiktet, i stället har han gjort sig känd för sin inom travsporten ovanligt frispråkiga stil utåt. 

Nu är han på god väg att bli en maktfaktor inom svensk travsport, och kunde förra året stoltsera med imponerande 27 i segerprocent. Segerprocenten hittills i år: 40. 

– Ja, jag känner mig trygg just nu. Det är väldigt viktigt, att man tror på sig själv. Vi är bara människor och som tränare vill man vinna varenda lopp. Just nu är det skönt att känna att jag gör rätt. Vi har långsamt jobbat oss uppåt här i Sverige och just nu känns det extra bra. Vi har en annan kvalitet än för ett par år sedan. 


Foto: Travronden

Luguaer fortsätter, och skickar dessutom dessutom en uppmaning till de unga travtränarna i dag: 

– För mig känns det skönt att jag inte längre behöver förklara för folk varför jag lägger ner så mycket tid på mitt yrke. Sedan har det varit tufft. När man är ung och resultaten inte kommer, hur ska man då få ett bra resultat om man inte har hästarna och rutinen? Då måste man hela tiden förklara sig. 

– Ett tips från mig till de unga i dag är att jobba stenhårt och kämpa med de problemen man har, det är så man utvecklas. Det är den enkla sanningen.  

Känner du att du kan njuta av framgångarna nu?  

– Ja, det kan jag. Utan att jag känner mig nöjd eller mätt så tycker jag att jag hittat ett koncept som passar mig bra. Jag känner mig tillfreds just nu. Det är en stark känsla, på ett bra sätt. expressen

Related posts

lämna en kommentar