Barn förlorade permanent framtand trots kontakt med tandläkarjour – Region Gävleborg lex Maria-anmäler


Det var i december förra året som ett barn från Gästrikland råkade ut för en skada mot mun och framtänder. En permanent framtand i underkäken slogs lös, men satt kvar i munnen, skriver Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Föräldrarna tog kontakt med 1177 Vårdguiden på kvällen, och sedan även med en jourhavande tandläkare. I samtalet med tandläkaren bestämdes att föräldrarna skulle kontakta folktandvårdens allmäntandläkarjour nästkommande dag.

När barnet undersöktes nästa dag vid allmäntandvården visade sig dock skadan vara så allvarlig att tanden inte gick att rädda.

Enligt Region Gävleborg har Folktandvården gjort en inledande analys av fallet, och funnit att den första rådgivningen via 1177 och den jourhavande tandläkaren inte hade fångat upp skadans uppfattning. Som följd försenades behandlingen.

Folktandvården utreder nu vilka förbättringar som krävs för att minska risken att det händer igen. Region Gävleborg anmäler även händelsen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

– Det är naturligt att vi anmäler detta till IVO. Det är en allvarlig händelse och vi ser fram emot en granskning samt bedömning om vår analys och de åtgärder vi kommer fram till är relevanta. Det är viktigt att den rådgivning och behandling som folktandvården och 1177 Vårdguiden ger vid allvarliga akuta tillstånd är av sådan kvalitet att liknande händelser kan undvikas i framtiden, säger Bengt Vikman, cheftandläkare, i ett pressmeddelande.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar