AIK:s Kolbeinn Sigthorsson berättar – karriären var i fara:


Mål mot England. Mål mot Frankrike. 

Kolbeinn Sigthorsson hade tagit sitt Island till kvartsfinal i EM och upplevt en oförglömlig sommar i Frankrike. Han spelade sin bästa fotboll, någonsin. 

– EM är höjdpunkten i min karriär. Man kände verkligen hur en hel nation följde oss, säger islänningen när SportExpressen träffar honom på Karlberg.

Några veckor efter att EM-drömmen lagt sig lånades islänningen ut från franska Nantes till turkiska storklubben Galatasaray. Bara några dagar efter utlåningen skadar Kolbeinn Sigthorsson knät allvarligt under en landslagssamling med Island.

Kolbeinn Sigthorsson jublar med sin familj efter segern mot England i EM.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Den efterföljande perioden är den tyngsta han gått igenom i sin karriär. Två operationer följde efter det. En i september 2016 och den andra i juni 2017.

– Jag kommer inte från de roligaste åren i min karriär, det ska jag vara ärlig med. När jag kom till Galatasaray var jag tvungen att operera knät och operationen blev inte lyckad. Mitt knä reagerade inte positivt. Jag vet inte varför, men något gick fel.

Sigthorsson fortsätter:

– Jag var tvungen att genomföra en till operation efter det. Läkarna sa att den var riskfylld. Jag var tvungen att fundera på det, men i slutändan bestämde jag mig för att göra det och vi åkte till Göteborg för att träffa en isländsk specialist. Läkaren undersökte mig och sa att han kunde fixa det. Efter den operationen har jag inte haft några problem alls.

Du säger att operationen var riskfylld, var din karriär i fara?

– Ja, två läkare sa att det fanns risker med operationen. Jag var tvungen att reflektera över situationen och ge det lite tid innan jag träffade den här isländske läkaren. Men han var självsäker och sa att han skulle ordna det vilket han också gjorde. Allt gick som vi ville och han gjorde ett bra jobb.

Hur mår du i dag?

– Jag är frisk och mitt knä mår fantastiskt nu. Det har varit en lång period utan fotboll men nu är jag i en ny miljö med en ny utmaning framför mig, och det motiverar mig. Jag ser fram att återvända till fotbollsplanen.

Känner du dig starkare som person?

– Ja, verkligen. Jag har gått igenom väldigt mycket, framför allt de sista åren. Att gå från EM 2016, göra mål mot England och Frankrike, till att vara skadad och inte spela har varit jobbigt. EM-matchen mot England var i princip min senaste match där jag spelade 90 minuter. Det har varit tufft att acceptera det och gå vidare, men skador är en del av fotbollen och du vet aldrig vad som kommer att ske. 

”Ser fram emot en positiv tid i AIK”

Den här säsongen har islänningen inte spelat några matcher för Nantes A-lag. I mars 2019 kom parterna överens att bryta kontraktet och precis innan transferfönstret stängde meddelade AIK att man värvat anfallaren.

Sigthorsson längtar efter att börja spela fotboll. Nu gäller det att sätta formen innan han kan börja spela matcher i allsvenskan.

– Nu ser jag bara fram emot en positiv tid i AIK. Det här är en riktigt bra chans att spela i den bästa ligan i Skandinavien och lyfta min karriär till en nivå som jag vill vara på. Jag har fortfarande mina bästa år framför mig och jag är bara 29 år gammal, säger han.

Första intrycken av AIK är positiva.

– Väldigt bra, måste jag säga. Jag ser en klubb som vill växa ännu mer, försvara SM-guldet och kvalificera sig till Champions League. Det är viktigt för AIK att fortsätta växa som klubb och bygga vidare på det fina som finns här.

Kolbeinn Sigthorsson i Ajax.
Foto: GEPA pictures
Kolbeinn Sightorsson i Nantes.
Foto: ICON SPORT


Vad lockade med just AIK?

– AIK visade mig en tydlig plan. Det finns en stor ambition här och jag blev faktiskt väldigt imponerad. De ville verkligen ha mig och de vill att jag ska vara en del av klubben och de tror att jag kan hjälpa de på vägen. Förhoppningsvis kan jag använda min erfarenhet från min tid ute i Europa och hjälpa laget att växa.

Sigthorsson om IFK Göteborg

Den här gången vann AIK dragkampen om islänningen i konkurrens med Djurgården. Men Sightorsson kunde ha hamnat i allsvenskan vintern 2018 när IFK Göteborg visade intresse.

– Det var dålig tajmning. Jag hade precis kommit tillbaka från två stycken knäoperationer och det var för riskabelt att komma till Sverige under den tidpunkten för att spela på konstgräs mitt i vintern. Jag bedömde att det var bättre för min kropp att stanna kvar ute i Europa och återhämta mig. 

– Det var ett bra och smart beslut för mitt knä och för att bygga upp styrkan igen. Det var huvudanledningen till varför jag inte ville flytta till Sverige då, men nu har jag varit frisk i ett och ett halvt år. Jag känner mig definitivt mer redo att anta den här utmaningen och spela i allsvenskan. Jag är inte rädd för något.

 

FÅ BÄST KOLL: Följ AIK Fotboll – direkt i Messenger 

 

”Jag känner mig verkligen i bra form”

Om det fanns något intresse från Djurgården vill Sightorsson inte uttala sig om. Han nöjer sig med att säga att han just nu mest är glad över att spela i AIK.

– Det handlar inte om andra klubbar just nu. Jag vill fokusera och prata om AIK. Jag valde att komma till AIK för att jag tycker om den här klubben. Det jag kan säga är att det fanns intresse från andra svenska klubbar, säger han.

Hur mår du fysiskt just nu?

– Jag känner mig verkligen i bra form. Jag känner mig redo att ta nästa steg och bygga upp min fysiska nivå för att börja spela matcher och kunna spela med laget. Just nu känner jag mig tillräckligt stark för att börja träna med laget och få det till en vana i ett par veckor innan jag börjar spela.

Vad vill du uppnå i AIK?

– Jag vill kvalificera mig till Champions League med AIK, det är verkligen viktigt för AIK. Jag vill också göra mål och hjälpa AIK att vinna SM-guld igen. Jag är van att tillhöra ett vinnande lag och vill fortsätta vinna även här. Det tror jag att vi kan göra tillsammans.expressen

Related posts

lämna en kommentar