Byter grejer för att rädda miljön


Redan tio minuter efter att dörrarna öppnats till kulturhuset hade lokalen fyllts med fyndsugna second hand-shoppare och familjer med pysselsugna barn. Klädbytardagen, eller BytaGrejerDagen som den kallas i Gävle, arrangeras varje år den sjätte april av naturskyddsföreningen.

Denise Fahlander är arrangör för BytaGrejerDagen och verksam på naturskyddsföreningen. Eventet är till för att ändra våra dåliga konsumtionsvanor för en hållbarare framtid, enligt henne.

– Det blev lite fler besökare än förväntat, ungefär 230 besökare kom det till slut, säger Denise Fahlander.

I år har BytaGrejerDagen anordnats i tio år i Gävle och dagen går ut på att värna om ett mer hållbart sätt att konsumera. Besökarna fick lämna in fem saker, få fem biljetter, och byta dessa biljetter mot fem andra saker som bytts in. Allt ifrån kläder, böcker och husgeråd kunde bytas ut mot blå biljetter och Denise Fahlander hade önskat att fler liknande event kunde hållas i Gävle.

– Vi tycker att det här både är ett roligt och enkelt sätt att värna om miljön. Våra besökare tycker att de får ett annat perspektiv och att de köper mindre nytt när de kan byta med varandra istället, säger Denise Fahlander.

Angelica Öberg, volontärarbetare, testar en jacka som hon hittat på klädavdelningen.
För många kan second hand-shopping nästan vara som en sport. Var hittas nästa guldkorn?

Klädrummet var det rum dit flest människor flockades. Anita Larsson, 76 volontärarbetade under lördagen och har stöttat naturskyddsföreningen sedan 1982. Hon handlar nästan enbart på second hand.

– Konsumtion är slöseri på våra resurser. Det enda jag köper i vanliga affärer är jeans. Man kan hitta både husgeråd och vinterjackor i helt nytt skick på second hand som är bättre för miljön, dessutom är det ju lite som en sport, säger Anita Larsson.

Anita Larsson hjälper en besökare att hitta en tröja som passar. De flesta av kläderna som hon lämnat in har fått nya ägare.
Kläder var det som var mest populärt bland besökarna.

Vid caféet har David, Michaela och Linda Lindfors satt sig ner för att pyssla och äta lunch. Linda Lindfors tycker att BytaGrejerDagen och second hand är ett bra sätt att lära barn att tänka till innan de handlar.

– Alla har inte samma ekonomi och det är ett bra sätt för barn att lära sig att inte slösa pengar, det är mycket roligare och bättre att byta eller shoppa second hand, säger Linda Lindfors.

Michaela Lindfors har nästan bara handlat på second hand i fem år nu. Lördagens event bjöd på några filmfynd i hennes fall.

– Jag köpte några romantiska komedier, men jag brukar köpa kläder. Det är mycket roligare att handla på second hand än en vanlig butik, säger Michaela Lindfors.

Michaela och David Lindfors besökte BytaGrejerDagen med sin mamma Linda Lindfors.
Vid caféet fanns det både tid för fikastund och pyssel.

Pysselhörnan anordnades av Adventure Gävle och Gävle aktivitetscentrum. Madineh Zargarzadeh visade barnen hur man till exempel kunde göra vackra blomskapelser från gamla äggkartonger.

– Jag älskar att jobba med barn och det är jätteroligt att få vara här och pyssla, vi stödjer varandra i de olika organisationerna och den här dagen är viktig för miljön, säger Madineh Zargarzadeh.

Vacker blomma från tråkig äggkartong, Madineh visade barnen hur de kunde återskapa något vackert från vad som vanligtvis hamnar i soptunnan.
Madineh Zargarzadeh, från Adventure Gävle. Madineh äger även second hand-butiken 33:an på Nygatan.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar