Bli inte arg om ditt barn vill bli vegan – hjälp till i stället


Många föräldrar sätter i halsen när deras barn kommer hem och förklarar att hen vill bli vegan. De flesta vuxna i dag reflekterar inte över hur våra liv präglas av djurutnyttjande genom vad vi klär oss i, vad vi äter och hur vi roar oss. Vi har vuxit upp med en kost som i huvudsak består av animalier. Vi är vana vid denna typ av mat, det är den vi alltid har lagat, mjölk ger starka ben och vi behöver äta kött – så resonerar de flesta av oss. När vårt barn då plötsligt tar avstånd från allt detta uppstår lätt konflikt.

En del föräldrar förklarar kategoriskt för barnet att ”det kommer inte på fråga” och radar därefter upp ovan (icke)argument. De kan också raljera över barnets önskan – ”dumheter”. Vid ett tillfälle talade jag med en kvinna vars dotter stått på sig trots föräldrarnas motstånd. Föräldrarna hade löst det hela genom att överlåta hela ansvaret för denna idiotiska idé på dottern. Det gick inte så bra.

Dottern hade helt enkelt blivit tvungen att äta det som var kvar på tallriken efter att ha petat bort köttet och eventuell mejeriprodukt. Kvar blev pastan och gurkan. Mamman berättade för mig att dottern sedan fått brister och att ”det visste hon ju att det där med att vara vegan var ju bara dumheter, aldrig mer skulle hon tillåta något sådant”.

Men mamman har fel. Det är allt annat än dumheter. Ditt barn visar tvärtom en förmåga att ta ställning utifrån egna värderingar och att vara empatisk genom att inte vilja bidra till dödandet av djur. Men kanske beror föräldrars hätska reaktion på vad barnets önskan säger om oss föräldrar. Plötsligt måste vi försvara ett beteende vi aldrig har reflekterat över, försvara varför det är okej att föda upp djur för att döda dem så att vi kan äta något vi är vana vid och tycker smakar gott – trots att vi absolut inte behöver det.

Att välja att inte vara en del av normen kan för många vara ett stort steg att ta. Det är inte alltid lätt att tillhöra en minoritet. Och det är här du som förälder kan hjälpa ditt barn. Respektera ditt barns integritet, lyssna på hen och gör efterforskningar. Du kommer att bli förvånad över att så mycket av det du trodde på inte alls är sant.

Lyssna på ditt barn.

Tess Hérissonarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar