Att säga han eller hon eller hen måste vara det minsta problemet i världen


”Pappa, du som är en binär cisperson kan väl…”

Dottern skrev ett sms och jag var tvungen att googla. Binär cisperson. Jag smakade på ordet och, jo, det smakade lite modernt. För det är nya tider och nya benämningar och lite kul att vid 54 års ålder gått från att vara en småtrist man till att vara cisperson.

Och apropå ord.

Jag känner några transpersoner. En dag hörde jag en kvinna stöna över att det var så svårt för henne med transpersonen på hennes jobb. Skulle hon säga han eller hon eller hen?

Hallå! Hur svårt kan det vara?

Det fanns nog en tid, typ början på 1980-talet, då jag som ung man tyckte att det var på gränsen till sjukt med män som känner att de är kvinnor och kvinnor som känner att de är män.

Men man kan lära gamla hundar sitta.

Och vi visste så mycket mindre då.

De diskussioner som inte minst hbtq-rörelsen för har effekt. Självklart är det svårt att förstå att någon känner sig född i fel kropp när man själv känner sig född i rätt kropp. Visserligen en lite för klen kropp med dåligt högerknä och numera alldeles för tunt hår – men på det stora hela ändå rätt kropp.

Men behöver man förstå allt?

Det finns ju en massa annat som också är svårt att förstå. Som att människan flugit till månen, att svenska staten mätte huvuden på samiska barn och hur jävla jobbiga en del människor är på sociala medier.

Och handbollsmålvakter!

De om några är obegripliga. De får en boll kastad mot sig i 100 kilometer i timmen och väljer då att inte, som alla vettiga, skydda huvud och underliv utan tvärtom hoppar mot bollen med armar och ben och underliv ut som en sprattelgubbe.

Träffar den fel blir det nästan könsbyte.

Men det innebär ju inte att det är fel på handbollsmålvakter, bara att de inte är som jag.

Om en människa känner sig född i fel kropp är det väl bara underbart om den kan må bättre av att byta kön eller vara könsneutral eller byta namn eller byta kläder eller byta pronomen eller vad som gör att den mår bättre.

Och om vi andra ska säga han eller hon eller hen måste väl vara det allra minsta problemet i en värld där 15 000 barn under fem år dör varje dag.

Vad google lärde mig?

Jo, en binär person passar in i tvåkönsnormen och en cisperson är en person som inte är en transperson utan, som i mitt fall, känner sig och definierar sig som man, ses av andra personer som en man, är uppfostrad som en man, är född med både y-kromosomer och penis, är registrerad som man i myndigheternas register och beter sig i stort utefter en manlig könsroll.

Det är jag det, den binära cispersonen Ola.

Lite coolt.

Ola Liljedahl

ola@ordklotet.x.searbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar