Andreas Stockenbergs svåra tid: ”Bröt ihop efter matchen”


När Andreas Stockenberg förberedde sig för slutspelsmatchen mot HK Malmö i Baltiska hallen i fredagskväll hade han nyligen fått det tunga beskedet från sjukhuset i Kristianstad.

Hans mamma Birgitta, 68, som var svårt märkt av olika sjukdomar hade placerats i respirator.

– Det kom inte som en överraskning. Men beskedet kom på matchdagen. Det är tufft. Samtidigt vet jag att hon vet, någonstans, hur mycket det här med handboll betyder för mig och vad jag har offrat i mitt liv för att komma hit, säger Andreas.

Sävehofs tränare övervägde hur han skulle hantera situationen mitt i det heta slutspelet.

Båda lagen hade vunnit var sin match och mötet i Malmö var viktigt – samtidigt kämpade Andreas Stockenbergs mamma för livet.

– Hela min familj stöttade mig. Jag pratade med min pappa, mina systrar och min morbror. Alla var övertygade – ”du ska göra den här matchen, sedan åker du till morsan”, sa dom.

Sävehof spelade för sin tränare

Andreas åkte till Baltiska hallen. Men inte tillsammans med laget i bussen. Han, och materialförvaltaren, körde i en bil för att snabbt kunna ta sig vidare till sjukhuset i Kristianstad efter matchen.

– Jag vill vara professionell. Och vi har en identitet i Sävehof – vi ska vara som en familj. Det slöt oss samman ytterligare inför matchen mot Malmö, säger tränaren.

Sävehof vann den dramatiska matchen med ett mål.

Två minuter efter slutsignalen skrev Andreas Stockenberg en tweet:

”Denna va för dig mamma”.

– Mamma är svårt sjuk och ligger i respirator. Därför skrev jag tweeten, säger Andreas.

https://twitter.com/AndreasStockenb/status/1114236515016568832

Sävehofs tränare är lågmäld och berättar om mötet med mamman som kan ha varit det sista.

– Alla spelade för min skull mot Malmö.

 – Jag bröt ihop efter matchen. Många trodde jag var glad. Jag var helt knäckt, säger Stockenberg.

Hur kan du hantera detta mitt i ett slutspel?

– Jag var tveksam till att åka med till matchen i Malmö. Samtidigt är handboll mitt liv och det handlade om en match på två-tre timmar. 

Stockenberg – en handbollsfamilj

Familjen Stockenberg har handboll i blodet.

Andreas morfar Carl-Erik spelade 59 landskamper under åren 1945-1959 och tog tre SM-guld med IFK Kristianstad. Han vann skytteligan fem år i rad och var den som först gjorde 1 000 mål i högsta ligan. Carl-Erik spelade även för IFK Borås och Guif.

Andreas mamma Birgitta blev också en framstående handbollsspelare på hög nivå och gjorde flera matcher i juniorlandslaget.

expressen

Related posts

lämna en kommentar