Efter Angelicas förslag om fyrverkeristopp i Gävle – nu kan hunden Maximus få lugn och ro


Efter ett medborgarförslag beslutade politikerna att fyrverkerierna vid bockinvigningen skulle upphöra. Förra årets invigning var därför raketfri. Men på nyårsafton har de årliga fyrverkerierna i kommunal regi fortsatt. Det senaste firandet ägde rum vid Gasklockorna.

Men nu kan det snart vara slut på raketer även där. Bakgrunden är ett nytt medborgarförslag som lämnats in till kommunen av Gävlebon Angelica Vester om att helt upphöra med fyrverkerier.

– Min hund Maximus är rädd för åska, raketer och alla typer av smällar. Verkligen livrädd! Han kan varken kissa, gå ut eller äta när det skjuts, han bara skakar och skriker, säger hon.

Gävle kommun borde föregå med gott exempel och visa att man värnar både människor och djur, anser hon.

– Jag har jobbat inom vården ganska länge och träffar patienter som är rädda för knallar och åska.

Kommunledningen har nu tyckt till om hennes förslag och rekommendationen till politikerna är att alla fyrverkerier i kommunal regi omedelbart ska upphöra.

“Opinionsmässigt har frågan om att avskaffa fyrverkerier ett tydligt stöd, vilket syns i att den är återkommande i debattinlägg, kommentarsfält, medborgarförslag och e-petitioner. Det är också uppenbart att vissa djur och personer far illa av fyrverkerier”, står det i beslutsunderlaget.

Politikerna i kommunstyrelsen ska ta ställning till förslaget på tisdag. Därefter ska frågan slutgiltigt avgöras av kommunfullmäktige.

Till sommaren blir det även förbjudet för privatpersoner att skjuta upp nyårsraketer utan utbildning och tillstånd i Sverige. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller lokalt, i Gävle kommun (artikel från december):

Gävlebor – detta krävs för att få skjuta upp raketer på nyår: “Tänk på att många mår dåligt”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar