Astrid Uhrenholdt Jacobsen försvaras efter finska attacken


Finlands tidigare förbundskapten Kari-Pekka Kyrö var en av personerna som låg bakom dopingskandalen i Lahtis 2001.

Han har nu avtjänat sin 16 år långa avstängning – och börjat prata mer än någonsin.

Det senaste utspelet handlar om astmamediciner och Kyrö går hårt åt den norska stjärnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Nya attacken mot Norge

Under ett seminarium i Oslo i förra veckan pratade Jacobsen om hur det hårda tävlingsschemat skapar hälsoproblem för åkarna i världscupen. Hon tror att ännu fler kommer att drabbas av astma om utvecklingen fortsätter på samma sätt.

Nästa år är det 41 lopp i världscupen.

– Vi är nästan tvingade till att ta astmamedicin, säger Astrid Uhrenholdt Jacobsen enligt Ilta-Sanomat.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (trea från vänster) vann OS-guld i stafett förra vintern.

Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kari-Pekka Kyrö reagerar starkt på det uttalandet.

– Det är en lögn och en bortförklaring. Påfrestningen för lungorna är lägre i dag jämfört med tidigare, säger Kyrö och förklarar att det ofta var mycket kallare vid tävlingarna förr.

Sen tar han allting ett steg längre:

– Längdskidåkningen skulle må mycket bättre om de norska åkarna med astma inte var med i världscupen. Vi behöver inga sjuka norrmän, de kan ha sin egen astmatävling i stället.

Krönikörens svar: ”Håll käften”

Kari-Pekka Kyrös kommentarer möter dock kraftigt motstånd i skidvärlden. Inte minst eftersom astmamediciner används av runt hälften av åkarna av åkarna i världscupen.

Enligt krönikören Marcus Lindqvist, som är väl insatt i dopingfrågor, är Kyrö främst ute efter att hämnas.

”Kyrö har aldrig kommit över den stigmatiska upplevelsen att bli utpekad som det finska dopningsprogrammets chefsarkitekt samtidigt som förbundsgubbarna tvådde sina händer och de utländska rivalerna skrattade på sin väg till medaljceremonin. Därför utnyttjar han varje tillfälle som erbjuds till att spy lösa anklagelser över, främst, Norge”, skriver Lindqvist i Hufvudstadsbladet.

Marcus Lindqvist.

Foto: Karl Vilhjálmsson/Hufvudstadsbladet.

Marcus Lindqvist menar att Kyrö försöker att förklara Norges enorma framgångar med att de fuskar, när det i själva verket handlar om något helt annat. De har extremt många åkare och överlägsna resurser.

”Det går att vinna mer tid med rätt skidvalla än med en blodpåse. Det har inte sjunkit in i Kyrös huvud under de årtionden som gått”, skriver Lindqvist.

”Attityden som Kyrö representerar och sprider är inte bara pinsam för honom själv. Den är också ytterst skadlig för hela skidsporten. Det är den här typen av cynism som gör att vissa idrottsutövare känner sig tvingade att använda doping, som esterna Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv, som greps under VM i Seefeld. Det är den här attityden som gjorde att halva Finlands landslag åkte fast för doping 2001. Så håll käften, Kyrö.”

 

LÄS MER: Stina Nilsson avslöjar sanningen om skadan: ”Det var sjukt” expressen

Related posts

lämna en kommentar