Detta är världens mest lönsamma företagSaudi Aramco har bekräftats som världens mest lönsamma företag, något som framkommit av bolagsprospekt för investerarrundan inför emissionen av obligationer värda 10 miljarder dollar för köpet av petrokemibolaget Sabic.

Det rapporterar Financial Times.

Bolagets rörelseresultat (ebitda) för 2018 var 224 miljarder dollar. Samtidigt visar dock prospektet att statens beroende av och inflytande i Aramco gör att bolaget genererar mindre per oljefat (26 dollar) än privata konkurrenter som brittisk-nederländska Shell (38 dollar) och franska Total (31 dollar).

Kreditvärderingsbolagen Fitch och Moody’s har gett det statliga oljebolaget rankingen A+ respektive A1. Det är i linje med den ranking som saudiska staten har i helhet, skriver tidningen. Rankingen dras ned av de täta kopplingarna till regimen, som så sent som i höstas reglerade ned produktionen och som också kan inverka genom beslut om skatter och utdelningspolicy.

Aramco producerar runt 10 procent av det totala globala utbudet av olja, enligt FT. Den tidigare planerade börsnoteringen av bolaget skrotades under 2018 och för att fylla på i landets kassa med avsikten att börja diversifiera landet bort från oljeberoendet genomförs nu i stället köpet av statliga petrokemibolaget Sabic.

Delvis via den obligation som nu ska genomföras kommer Sabic köpas upp och likviden, totalt knappt 70 miljarder dollar, tillfaller den statliga investeringsfond som styrs av kronprins Mohammed bin Salman, landets administrative ledare.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar