Domarnas inkonsekvens är ett hån mot alla inblandade


Få saker föder mer irritation och ilska än inkonsekvens. 

Förmodligen härrör det lite från den svenska jantelagens ställning, att saker helst ska vara millimeterrättvisa.  

Men mitt i brinnande slutspel och kval utmanar hockeyn allt vad rättvisa och konsekvens heter. 

Det andra kvalslaget om Siljan inleddes med att Andrew Rowe fick matchstraff efter huvudtackling på Martin Karlsson – efter att linjedomaren sett repris på mediakuben och uppmärksammat huvuddomarna under följande gruppkonferens. 

Inget konstigt med det kan jag tycka. 

Om det inte varit för att en huvudtackling missades i matchen mellan Malmö och Frölunda mindre än 24 timmar tidigare – just med förklaringen att domarna inte fick titta upp på mediakuben där repriser vevades.

 

Allvarligt. Hur kan det skilja så? Det är kval till högsta serien och slutspel. Miljoner på spel. Himmel eller helvete för supportrar. Det är ingen amatörverksamhet eller high chaparrall. Eller det är just det som det är men inte borde vara rättare sagt.  

– Jag tycket det är mest konstigt att man får rulla den på jumbotronen och att domarna tittar upp där. Igår var det en situation i Malmö och där tittar man inte upp utan säger att man inte får det. Vilken nivå ska vi ha i svensk hockey, dundrade Moraspelaren Mathias Bromé i periodpausen i C More. 

Och Malmötränaren Peter Andersson var minst sagt skogstokig över den missade huvudtacklingen, som i efterhand genererade tre matchers avstängning för Simon Hjalmarsson. 

Jag förstår ilskan från båda. 

 

Det är två högst avgörande situationer och de borde hanteras efter samma principer. 

Leksand fick en drömstart efter matchstraffet och Mora tappade en av sina viktigaste spelare. 

Och för Malmö hade fem minuter powerplay kunnat betyda en helt annan utgång av matchen och i förlängningen ett helt annat utgångsläge inför den fortsatta kvartsfinaldrabbningen.  

Det går inte att ha sådan inkonsekvens när så mycket står på spel.  

Låt domarna i stället få använda mediakuben som arbetsredskap överallt, tycker jag.

Då undviker man situationer som den i Malmö i går där alla – inklusive de 9000 på läktaren – ser att det är en huvudtackling utom domarna som i stället får förklara för Malmös bås att de inte har sett något. Och så ska det skippas någon form av låtsasrättvisa i efterhand genom disciplinnämnden. 

Det handlar också om att skydda domarna. Optimera deras chanser att göra ett rättvist jobb och inte tvingas stå med hundhuvudet i efterhand för att de beläggs med skygglappar när de har chansen att direkt åtgärda det mänskliga ögats brister i stundens hetta. 

För en miss som den i Malmö slår hårt mot både människan bakom den enskilda domaren som hela domarkåren. expressen

Related posts

lämna en kommentar