Chock bland boende efter besked om utförsäljningArbetarbladet kunde på torsdagen berätta att Sandvikenhus planerar att sälja 385 lägenheter under 2019. Man genomför försäljningen för att få loss kapital för att kunna finansiera nyproduktion och investeringar i befintliga fastigheter.

– Sandvikenhus beräknar med investeringar och renoveringar för 1,5 miljarder de kommande tio åren. Just nu investerar vi 30-50 miljoner kronor per år enbart i Nya Bruket, säger Stefan Lundqvist, vd för Sandvikenhus.

Stefan Lundqvist menar att försäljningen säkrar 3-4 års investeringar utan lån.

– Vi tänker långsiktigt och är ekonomiskt försiktiga. Vill inte hamna i en ekonomisk sårbar situation.

Fastigheterna som ska säljas är Baldersgatan 4, Barrsätragatan 19, Brednäsgatan 19, Hyttgatan 18, Kalvdansvägen 1-19, Killingvägen 1-27, Norra Götgatan 12, Storgatan 33 samt Svarvargatan 7 och 9. Urvalet av bostäder baserades på finansiella- och förvaltningskriterier.

– Vi har räknat med att försäljningen ska frigöra 200-300 miljoner kronor.

Owe Hellberg, hyresförhandlare för Hyresgästföreningen, ser inte positivt på försäljningen:

– Vi är i princip emot att man säljer hyresrätter. Det är bra att bo hos Sandvikenhus, det är en bra ägare, och man vet inte vad man får för någonting.

Det är inte klart om samtliga fastigheter kommer att säljas som ett paket eller var för sig.

– Frågan avgörs av vår upphandlade rådgivare. Men vi vill sälja 385 lägenheter så det vore oklokt att paketera så att vi bara lyckas sälja tio, säger Stefan Lundqvist.


Försäljningschefen Jens Strandin och vd:n Stefan Lundqvist.

Ännu är ingen köpare färdig men man hoppas kunna ha det klart under tidig höst.

– Vi kommer att välja köpare som är långsiktiga, stabila och trovärdiga, säger Jens Strandin, fastighetschef på Sandvikenhus.

Stefan Lundqvist vill att köparen ska bygga nytt.

– Vitsen med försäljningen är att fler bygger nytt. Vi kommer försöka krydda försäljningen med markanvisningar. Om vi ska bygga nytt är det kul om andra gör det också.

Sandvikens kommun planerar med en folkökning på 3600 personer fram till 2025. För att möta denna ökning behövs 160 nya lägenheter per år och Sandvikenhus har som krav från kommunen att stå för 40 av dessa.

– Just nu planerar vi för tre stora projekt. Kommunen håller på att utarbeta en detaljplan för Kyrkåsen nära Mossvägen där det planeras för 60 lägenheter. Ett annat alternativ är fastigheten Tallen i Norrsätra där det finns möjlighet för 60 lägenheter. Vi planerar för ytterligare 60 lägenheter vid Hjalmarsmuren i Sätra, det är max 4-5 år dit.

Åsikterna kring den nuvarande hyresvärden är delade, vissa har varit väldigt nöjda med Sandvikenhus medan andra inte alls varit det:

– Jag är inte så förtjust i dem. Jag har klagat i flera års tid utan att någonting händer så man får se nu om det blir någon förändring, säger en hyresgäst som vill vara anonym.


Hyresgästen Tomas Stål känner en viss oro inför att få ny hyresvärd.

Tomas Stål, som bor i Vallhov, tycker Sandvikenhus har varit en helt okej hyresvärd:

– De hade kunnat varit tydligare med information kring felanmälan men annars har de varit bra.

Precis som många andra hyresgäster berättar Tomas att beskedet kom som en chock.

– Först tänkte jag, vad händer nu och får jag bo kvar? Men det blir ju bara en ny ägare så jag antar att jag får bo kvar.

Han känner en liten oro inför ny hyresvärd.

– Man vet inte vad man får. Jag hoppas hyrorna inte skenar iväg.

Fram till att försäljningen är klar kommer Sandvikenhus driva på sin verksamhet som vanligt.

– Jag tycker inte hyresgästerna ska känna någon oro, säger Stefan Lundqvist.

Det blir heller inga förändringar för personalen.

– Vi behåller all vår personal, att kunna ge det beskedet känns väldigt bra.


Sandvikenhus planerar att sälja fastigheten på Barrsätragatan.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar