Efter Swedbanks besked – storbankerna backar på börsenStockholmsbörsen inledde torsdagen med små indexrörelser men med fortsatt stort fokus på händelseutvecklingen i Swedbank, där handeln stoppades strax före klockan 10.

Attendo föll brant efter bolagets beslut att vidta åtgärder för att få ordning på verksamheten i Finland.

Omkring klockan 10 hade OMXS30-index stigit 0,1 procent till 1.568. Aktier för 2,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Tre av Swedbanks storägare, Folksam, Alecta och AMF, meddelade på morgonen att de inte tänkte rösta ja till ansvarsfrihet för bankens vd Birgitte Bonnesen på torsdagens årsstämma, och på förmiddagen kom också beskedet att styrelsen entledigat henne som vd. Hon ersätts av finanschef Anders Karlsson som tillförordnad vd. Swedbank handelsstoppades efter att aktien efter onsdagens stora kursfall fortsatt ned ytterligare 3,7 procent till 148:45 kronor.

Även övriga storbanker handlades lägre: SEB backade 2,4 procent och Nordea 0,8 procent. Handelsbanken sjönk 5:84 kronor eller 5,5 procent, men här var huvudorsaken avskiljandet av rätten till utdelning på 5:50 kronor.

Vårdbolaget Attendo meddelade på onsdagskvällen att det ska genomföra ett handlingsprogram för att stärka kvaliteten och kundnöjdheten för verksamheten i Finland. Detta innebär ökade kostnader på cirka 200 miljoner kronor under 2019 och det innebär en lägre marginal än bolagets tidigare bedömning. Aktien tappade hela 17 procent på beskedet.

Nent började på torsdagen handlas på Stockholmsbörsen efter att ha knoppats av från MTG. I måndags, då MTG-aktien för första dagen handlades utan rätt till Nent, sjönk kursen med drygt 220 kronor och på premiärdagen handlades Nent till 225:90 kronor.

Den senaste tidens negativa kursreaktion i Mips, efter att en konkurrent gått in på marknaden, är överdriven givet den begränsade påverkan detta väntas ha på bolagets försäljning. Det skriver Pareto i en analys som mynnar ut i rekommendationen köp och riktkursen 170 kronor. Mips steg 8 procent till 135:60 kronor.

Installationen vid oljefältet Johan Sverdrup utanför den norska kusten är nu slutförd, enligt Lundin Petroleum som även meddelar att anslutning och färdigställande av samtliga fyra plattformar kommer att göras före förväntad produktionsstart i november 2019. Aktien var upp 1,1 procent.

Sprint Bioscience lyfte nära 13 procent efter att ha ingått ett samarbets- och licensavtal med LG Chem Life Sciences om forskning, utveckling och kommersialisering av Sprints program i tidig utvecklingsfas för NASH och metabola sjukdomar.

First North-listade Enersize steg 5,8 procent efter ett köp av bolaget Airdev för cirka 6 miljoner kronor. På onsdagen beslutade Enersizes styrelse att göra en riktad emission av aktier för cirka 2 miljoner kronor till teckningskursen 3:50 kronor.

Affärsvärlden rekommenderar i sitt senaste nummer köp av Byggmästare Anders J Ahlström, medan Essity, Tieto och Studsvik får rekommendationen avvakta. Byggmästare Anders J Ahlström steg 7 procent.

Ett stort antal aktier handlas på torsdagen utan rätt till utdelning. Bland dessa finns Ericsson (1:00 kronor), Handelsbanken (5:50 kronor) och Trelleborg (4:75 kronor).

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar