Bonnier berättar vad som väntar för Mittmedia – lyft för papperstidningen och lokala varumärken


De sista delarna av affären ska slutföras. Försäljningssiffror från 50 till 100 miljoner har nämnts men det är inget som Anders Eriksson vill kommentera. Däremot pratar han gärna om värdet i affären.

– Värdet är helt klart kopplat till de lokala 28 titlarna och varumärkena, den kompetens och journalistik som görs.


Anders Eriksson ser också möjligheter med de verktyg, system och plattformar som utvecklats inom Mittmedia. Men samtidigt som det finns stora värden i bolaget är det ingen hemlighet att Mittmedia har det kämpigt ekonomiskt. I branschpressen har det pratats om besparingar i 200-miljonersklassen.

– Det behövs ganska stora besparingar eftersom verksamheten går back. Intäkterna fortsätter också ner så vi behöver hitta besparingar för att vända det. Vår ambition är att försöka göra det snabbt och få det på plats så att vi sen kan fokusera framåt och växa och utveckla verksamheten.


Hans Lindeberg, chefredaktör på Östersunds-Posten och Anders Eriksson, vd Bonnier News.

Anders Eriksson drar paralleller till arbetet som pågått i Bonnier News där bland annat tidningarna Dagens Nyheter, Expressen och Sydsvenskan samlats i samma bolag och där nu Mittmedia ska integreras. Men exakt hur mycket som ska sparas och hur det ska gå till kan han inte säga i nuläget.

Hur kommer läsarna märka att det är nya ägare?

– De kommer nog initialt inte märka så mycket. Möjligtvis att vi lyfter fram de lokala titlarna och varumärkena lite mer.

Anders Eriksson säger vidare att fokuset på det digitala inte kommer att ändras. Däremot kan det komma att kompletteras med en lite större satsning på papperstidningen.

– Vi tror i grunden att vi behöver göra lite både och, säger han och lyfter fram att kunden bör få det som kunden vill ha. Om det så är digitala artiklar, e-tidning eller papperstidning.

– Vi behöver finnas i alla kanaler, men våra printläsare är också viktiga.

Anders Eriksson tror fortsatt på morgondistribution av papperstidningen, även om lösningarna och kostnaderna kan göra att det blir skillnad mellan tätort och glesbygd.

– Men att generellt frångå morgontidningsdistribution det tror vi är fel väg.

Kommer plusaffären, att ta betalt för digitalt innehåll, att förändras?

– I grunden tror vi på en strategi där vi tar betalt för vårt innehåll. Att vi skapar unikt, i det här fallet, lokalt material som berör och engagerar och som man känner att man inte kan vara utan och är villig att betala för, även digitalt. Grunden i den strategin kommer absolut att ligga fast.

Men om det resulterar i fler lokalredaktörer som kan producera lokalt innehåll återstår att se.

– I grunden tror vi på redaktionella satsningar men sen måste det också balanseras med ekonomin och efterfrågan så klart.


Anders Eriksson, vd Bonnier News berättar för Mittmedias anställda i Östersund om Bonniers långa tradition av att ge ut tidningar.

Vilka styrkor och svagheter ser du i Mittmedia?

– Styrkorna handlar mycket om den digitala omställningen som vi ser både i läsaraffären med digitala prenumeranter, och i annonsaffären med lokal digital annonsaffär.

Anders Eriksson lyfter också fram den teknologi och de system som utvecklats för ändamålet samt den lokala journalistiken.

När det kommer till svagheterna så anser han att tappet för papperstidningen, både vad gäller upplaga och annons, är för stort för att få till en stabil omställning.

Om ett år hoppas Anders Eriksson att Mittmedia har integrerats med Bonnier News. Att det finns ett starkt samarbete, en tydlig strategi för Mittmedias titlar och en lönsamhet i verksamheten.

– Det är absolut min ambition.

Tv: Se hela intervjun: ”Vi tror på lokalt och att komma nära”

Fakta:

Bonnier News äger 80 procent av Mittmedia och resterande 20 procent ägs av Amedia.

Bonnier News består av Dagens Nyheter, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Dagens Industri, Bonnier Business Media (Veckans Affärer, Resumé och Dagens Medicin), Bonnier News Lifestyle (Böcker, månadstidningar och veckotidningar samt sajter som Hälsoliv, Leva & Bo och Mitt Kök).

Norska koncernen Amedia äger bland annat 73 norska landsortstidningar och den nationella nättidningen Nettavisen.

Mittmedia består av 28 dagstidningar, från Nerikes Allehanda och Nynäshamns-Posten i söder till Örnsköldsviks Allehanda, Östersunds-Posten och Länstidningen i norr.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar