En trött kopia på Färjestad?


Brynäs befinner sig sedan en tid tillbaka i en process där förändring står för dörren när man är i full färd att sätta sin nya sportsliga organisation.
Man ser ut att förlita sig på gamla beprövade namn men helt ärligt känns det mer som en trött kopia av Färjestad.

Jag har en enorm respekt för Michael Sundlöv som har en gedigen hockeybakrund, är passionerad och hängiven och har såklart status hos Brynäsfansen eftersom och han var mannen bakom Brynäs senaste guld.
Då hade man ett helt koppel med unga spelare som dansade runt i SHL och charmade oss alla.
Ja bortsett från det Färjestad som jag spelade i och som var tämligen chanslösa i semifinalen det året.

Med Michael Sundlöv tillbaka som sportchef, Andreas Dackell som sportsligt ansvar och förmodligen Ove Molin som assisterande tränare till Magnus Sundqvist har man tagit väl hand om sina profiler.
Vi har sett det tidigare. Färjestad hamnade rejält på efterkälken under några år, Djurgården likaså och nog var HV71 där också.
Att förlita sig på gamla beprövade namn behöver inte vara fel men samtidigt kan det hindra nytänk vilket för mig in på den aningen provocerande inledningen att Brynäs är en trött kopia på Färjestad.

Medan Brynäs de senaste åren gjort mer eller mindre alla rätt utanför isen men den rena dräkten och samarbetet med UNICEF och den transparens nye klubbdirektören Michael Campese står för har man sportsligt hamnat på efterkälken.
I fjol kändes som en bortkastad säsong efter en usel inledning och den här säsongen tänker jag inte ens gå in på.

En fråga jag inte vet svaret på men som är nog så viktig och avgörande för framtiden.
Vem är det som ska sätta Brynäs röda tråd hur man ska spela, träna och hur vill man uppfattas?
När jag tidigare under säsongen ställde frågan till Andreas Dackell svarade han att man skulle spela en attraktiv hockey och det låter ju i grunden bra.
Men har man ledarskapet att utveckla en underhållande hockey och kan man över tid återigen skapa en framtidstro? Bara för knappt två år sedan kändes svaret på den frågan glasklar men en del har skett sedan den snöpliga finalförlusten mot HV71 2017.

Jag tror säkerligen Brynäs kommer lyckas träffa rätt med några värvningar som stärker upp laget redan till nästa år. Både HV’s Sebastian Wännström och framförallt Anton Rödin som jag tror förstärker kommer göra skillnad.
Men sättet att spel på?
Ser man på de mest framgångsrika lagen de senaste åren (Växjö, Frölunda och Skellefteå) har man skapat framgång via tydlig spelidé precis som numera även Djurgården och Färjestad gjort.
Den är viktigare än vilka spelare man plockar in och den som ger trygghet till en hel förening och också det jag benämner som röd tråd. Utifrån den kan man värva spelare och få de att växa och det är en stark anledning att Brynäs nu famlar och inte har någon större framgång.
Jag är därför inte helt säker att det enbart är positivt att återvinna det som tidigare varit framgångsrikt.

Jag hade trott man skulle våga tänka utanför den lilla boxen och framförallt få mer influenser utifrån.
Se på Färjestad när man efter år av trevande spel öppnade upp och tog influenser utifrån precis som Djurgården gjorde när man via Thomas Johansson styrde upp spelet och rekryterade Robert Ohlsson.
Färjestad förändrade självbilden och också sättet man spelade på och fick publiken att återigen börja tro på sitt lag och framförallt ta sig till arenan igen.
Brynäs står för den förändringen och det är en synnerligen spännande tid och på ett sätt kan jag känna att Sundlöv kommer i ett drömläge när det knappast kan bli sämre och spelet tråkigare än vad det var i år. Ska man återigen kunna vara framgångsrika över tid, attrahera spelare eller publik och spela den attraktiva hockey man säger sig vill spela måste man hitta en röd tråd och utveckla sitt eget spel.
Det blir den stora utmaningenMichael Sundlöv är hemma igen och ska bygga upp Brynäs efter ett par skrala säsonger.Foto: Jonas Forsberg / BILDBYRÅN /

Tack för att ni tog er tid

Sannyexpressen

Related posts

lämna en kommentar