Efterlängtat allaktivitetshus ska byggas i Hedesunda


Den nya detaljplanen beräknas kunna antas senast under hösten 2020.

– Vi vill ha den färdig tidigare, helst vill vi ha igång ny verksamhet under hösten 2020, säger Gerd Andersson

Hon har länge varit aktiv i arbetet med att påverka kommunen och politikerna om nödvändigheten av en samlingsplats för olika aktiviteter i Hedesunda.


– Det är inte meningen att det bara ska bli ett tak över ishockeyplanen utan här ska man kunna hålla på med många olika saker som marknader och mässor och andra verksamheter, säger hon.


– Det är bra att ungarna kommer ut och rör på sig, sade Gerd Andersson, tidigare distriktssköterska i Hedesunda, när den nya pumptrackbanan invigdes i september 2018.

Det finns redan ett nytt kylaggregat för hockeyplanen och ytterligare 22 miljoner kronor anslagna för bygget.

– Jag ser hur ungdomarna och barnen måste åka hit och dit för att kunna utöva sina sporter och aktiviteter. Det här är jätteviktigt för oss och det är viktigt att barnen rör på sig.


Utvecklingsskiss hur ett allaktivitets hus skulle kunna se ut vid Hedesunda idrottsplats. Bild: Gävle kommun/Arkitektgruppen i Gävle

Fem av åtta fullmäktigepartier lovade i tidningens #kandulova inför valet 2018 att projektet skulle genomföras under den kommande mandatperioden. Löften som nu ser ut att förverkligas.

Det var en enig Samhällsbyggnadsnämnd som beslutade att inleda ett planarbete som möjliggör att idrottsplatsen kan utvecklas som Hedesundaborna vill.

– Det här visar att vi prioriterar aktiviteter i ytterområdena. Är planen klar till våren 2020 så kan man starta med att bygga tidigare, säger Daniel Olsson (S) som är ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Han berättar att om det jobbas parallellt med ett bygglov kan det ges kort efter eller samtidigt som en antagen detaljplan.


Emma Björkenstam är byggchef på kommunala fastighetsbolaget Gavlefastigheter. Arkivbild från 2017.

– Vi har ett startat projekt och vi vill ha med hela visionen med ett allaktivitetshus i detaljplanen, men i etapp 1 2020 är fokus inbyggnad hockeyplanen och utifrån ekonomin så får vi se hur långt vi kommer mot visionen i övrigt.

Vi färdigställer nu under våren bytet av kylaggregatet för ispisten. Vi kommer göra vad vi kan för att planarbetet ska gå så smidigt som möjligt, säger Emma Björkenstam som är byggchef på Gavlefastigheter som är byggherre.


Från vänster i bild Daniel Holmgren, Roger Westblom och Tobias Östlund som utgör delar av styrgruppen för ett Allaktivitetshus i Hedesunda, där även Gerd Andersson, Karin Rens Ekman, Meindert Hamstra och Kenneth Arvidsson ingår.

– Det här är jättebra, men vi jobbar för att få spaden i backen redan till våren 2020, säger Daniel Holmgren som är med i Hedesundas utvecklingsgrupp.

Redan under hösten 2018 var budskapet till projektledningen på Gavlefastigheter att vara skyndsamma i planeringsarbetet.

– Vi får kolla om det går att snabba på arbetet, säger han.

LÄS OCKSÅ: Efter år av påtryckningar – nu lovar politikerna ett allaktivitetshus i Hedesundaarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar