Börsras för ståltillverkare efter svaga europeiska dataStåltillverkarna hörde på fredagen till de största förlorarna på de europeiska börserna sedan inköpschefsindex från flera länder kommit in under förväntningarna och ökat oron för konjunkturläget.

I Tyskland låg Thyssen Krupp i botten av DAX-indexet med en nedgång på 3 procent. Likadant såg det ut i Frankrike, där Arcelor Mittal tog jumboplatsen i CAC 40-indexet efter att ha förlorar 3,7 procent. I Finland stack Outokumpu ut med -3,9 procent och i Stockholm var SSAB A ned 2,7 procent.

Dagen började annars bra för sektorn, med mindre uppgångar för flertalet bolag. Nedgången tog far sedan först Frankrike och sedan Tyskland publicerad PMI-data som var klart svagare än väntat. För euroområdet totalt kom industri-PMI in på 47,6 – vilket var klart under de 49,5 som väntades enligt Reuters.

Efter beskeden föll euron mot dollarn samtidigt som obligationsräntorna rasade. Den tyska tioårsräntan backade 5 punkter till negativt territorium för första gången sedan 2016 och i Sverige föll tioårsräntan 6 punkter.

Amerikanska räntor fortsatte också ned, med tioåringen ned drygt 6 punkter till cirka 2,48 procent.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar