Aktierna som lyfter på börsenStockholmsbörsen inledde fredagens handel på lätt plus men vände sedan ned när både franskt och tyskt inköpschefsindex visade vara sämre än väntat.

Swedbank har stått i blickpunkten på fredagsmorgonen i och med att banken offentliggjort den statusrapport som Forensic Risk Alliance (FRA) författat. I tidigare handelsstoppade Bioarctic fortsatte kursfallet.

En stund efter klockan 10 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,6 procent till nivån 1.595. Aktier för 2,7 miljarder kronor hade då bytt ägare. På kontinenten hade tyska DAX gått ned 0,6 procent och Parisbörsens CAC med 0,8 procent.

Swedbank ska göra en “djupare analys” av penningtvättsärendet och styrelsen har fortsatt förtroende för vd Birgitte Bonnesen, skriver Swedbank i fredagens pressmeddelande.

Penningtvättsrapporten ger ingen klarare bild av hur stora Swedbanks penningtvättsproblem är, skriver finansmannen Bill Browder, huvuduppgiftslämnare i härvan av misstänkt penningtvätt i flera nordiska bankers baltiska verksamheter, på Twitter. Swedbank-aktien var ned en knapp procent.

Handeln i forskningsbolaget Bioarctic startade igen sedan den stoppades på torsdagen efter en nedgång på drygt 26 procent, i spåren av att samarbetspartnerna Biogen och Eisai avbrutit två fas 3-studier med aducanumab mot alzheimer.

Fredagens handel i Bioarctic inleddes rejält uppåt men efter en stund började aktien falla och hade efter en dryg timmes handel gått ned 13 procent till 76 kronor.

Antikroppen BAN2401, som Bioarctic utvecklar i samarbete med Eisai och Biogen, är en så kallad amyloid-beta-hämmare, precis som aducanumab, och de båda preparten har samma verkningsmekanism mot alzheimer. Det säger JP Morgans analytiker Naomi Kumagai, med Bioarctic-partnern Eisai på bevakningslistan, till Bloomberg News.

“Men tanke på att Eli Lilly, Merck och alla de större läkemedelsbolagen har misslyckats med att utveckla amyloid-beta-hämmare mot alzheimers under de senaste fem åren, är det motiverat att anta att sannolikheten för BAN2401, eller någon annan amyloid-beta-hämmare, ska lyckas också är låg”, säger analytikern.

Nokia backade 2,7 procent. Enligt dokument inlämnade till den amerikanska finansinspektionen SEC undersöker Nokia regelefterlevnaden hos den franska nätverksutvecklaren Alcatel Lucent, som Nokia köpte 2016. På torsdagen kom mediauppgifter om att Nokiamobiler kan ha skickat känsliga personuppgifter till en server i Kina.

Skanska noterade en liten kursuppgång till 171:65 kronor efter att ha sjunkit ett par procent i samband med torsdagens kapitalmarknadsdag. Flera analyshus har uppdaterat riktkursen för byggbolaget Skanska efter torsdagens kapitalmarknadsdag. Kepler Cheuvreux lyfter riktkursen till 195 kronor från 175 kronor. Rekommendationen köp bibehålls. Samtidigt drar Nordea upp byggbolagets riktkurs till 183 kronor från tidigare 180, med fortsatt säljrekommendation.

Berenberg Bank har inlett bevakning av Scandic Hotels med rådet att sälja aktien och riktkursen 76 kronor. Aktien var ned 4,4 procent till 83:55. Stora Enso, som fått sänkt rekommendation till behåll av Nordea, backade drygt 3 procent.

Elhanteringsföretaget Ferroamp gör på fredagen debut på First North och aktien handlades runt 16:30 kronor vid 10-tiden. Teckningskurserna för Ferroamp var 16 kronor per så kallad unit (varje unit innehåller en aktie och en teckningsoption) i emissionen före listningen

Det danska hotellbokningsföretaget Nustay tar klivet in på Spotlight på fredagen och handlades på 6:60 danska kronor. Teckningskursen var 7:20 danska kronor.

First North-listade Nepa, som gör mjukvara för marknadsundersökningar, var ned nästan 13 procent efter en kvartalsrapport med högre omsättning och bruttovinst men sämre rörelseresultat.

Flera aktier handlas utan rätt till utdelning från och med fredagen, bland dem Axfood (7:00 kr), Castellum (3:05 kr), Hufvudstaden (3:70 kr) och Tieto (1:25 euro + 0:20 euro extra).

På dagens fortsatta makroagenda finns bland annat från Markit PMI i USA klockan 14.45 och försäljning av befintliga bostäder i USA klockan kl 15.00. EU:s toppmöte fortsätter.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar