Alexander Isak hyllas av Janne Andersson efter solomålet


Det var i onsdags som Alexander Isak togs ut i landslaget inför EM-kvalmatcherna mot Rumänien och Norge. Det blir därmed 19-åringens första möjlighet att visa upp sig för A-landslaget i tävlingssammanhang.

Isak, som tillsammans med Sebastian Andersson ersätter Isaac Kiese-Thelin och John Guidetti i truppen, får chansen efter att ha tillbringat nästan två år i Borussia Dortmunds frysbox efter sin rekordflytt från AIK i januari 2017.

I januari flyttade anfallaren på lån till holländska Eredivisie och klubben Willem II. Där har han imponerat stort och gjort sex mål. Senast i helgen blev han stor hjälte med sitt matchavgörande 3-2-mål när laget bortaslog storklubben Feyenoord på De Kuip.

”Ett riktigt klassmål”

– Det är ett jättefint mål, jättefint. Mot ett bra motstånd. Jag sa det i onsdags: De fem målen han hade gjort innan dess var ju inte alla skott i krysset, utan mer påpassliga målgörarmål, säger Andersson.

– Det han gjorde mot Feyenoord är ett riktigt klassmål där han bryter igenom själv. Det var jätteroligt att se.

Förutom Isak är Sam Larsson, Ken Sema, Viktor Claesson, Emil Forsberg, Sebastian Andersson, Marcus Berg och Robin Quaison med i truppen. Det ger Sverige en ovanligt stor variation längst fram.

– Alla har inte varit med samtidigt innan, spelarna som är ”konservöppnare”, som Peter Wettergren brukar säga. Jag tycker att bredden på egenskaper är väldigt stor. Det känns spännande, säger Andersson, som samtidigt gav en fingervisning vad gäller valet av anfallspar.

Ser Claesson som forward

– I ett utgångsläge ser jag Viktor Claesson som forward, men det beror lite på vad som händer. Han kan även bli yttermittfältare. Jag tycker att vi ska försöka bygga vidare på det vi hade i sista samlingen, med Viktor och Marcus Berg som anfallspar. Det såg bra ut även om inte Viktor fick ut allt. De har å andra sidan fått spela mer tillsammans nu. Viktor klarar båda delar, han spela på en kant också.

Sverige möter Rumänien på hemmaplan på lördag och reser sedan till Norge på måndag där Lars Lagerbäcks landslag väntar på tisdag kväll.expressen

Related posts

lämna en kommentar