Busschaufför körde fort och ryckigt – Marie fick hjärnskakning när hon föll handlöst bakåt


Marie blev både rädd och chockad liksom den lilla flickan i barnvagnen. En vänlig kille på bussen hjälpte Marie upp på fötter. Han frågade hur hon mådde flera gånger och Marie blev väldigt glad över att han brydde sig.


– Jag önskar att jag visste vem den där killen var, han var så väldigt gullig och omtänksam, säger hon.

Marie slog sig rejält och säger att hon minns resten av bussresan som i ett töcken. Hon säger också att det kändes lite pinsamt att ramla omkull i en fullsatt buss.

Det var som att alla i bussen drog efter andan när Marie föll, men det hon minns är killen som hjälpte henne upp. Ingen annan reagerade. Samma säger Linda Drottryd, mamman med barnvagnen. Ingen reagerade.

Marie och Linda bytte några ord, kollade av hur de mådde. Lindas femåriga dotter Evelina som satt i barnvagnen gjorde sig illa i armen, hon grät och var rädd.

Marie åkte vidare till Gävle Strand där hon skulle kliva av. Innan hon klev av frågade hon busschauffören om han inte sett att hon ramlat omkull.

Han svarade att han hört att det hade varit något som hänt. När Marie då frågade varför han startat innan hon hunnit ta tag i något så fick hon svaret att “du hade gott om tid att hålla i dig”.

Marie kom till jobbet blåslagen, förvirrad, ledsen och gråtfärdig och hon blev hemskickad av sin chef.


Marie Jonsson var på väg till jobbet när hon föll och skadade sig på bussen.

Linda Drottryd säger att bussfärden var ryckig.

– Jag såg hur Marie stapplade till och sedan ramlade omkull. Jag hann tänka att det här kommer inte att gå bra, säger Linda.

När hon klev av bussen var dottern fortfarande väldigt rädd och upprörd, Linda säger att hela hennes dag blev förstörd. Hon kände både frustration och ilska. Hon skrev först ett mejl till Nettbuss och sedan en insändare till tidningen.

– Jag och Marie har haft telefonkontakt nu efteråt. Det var hemskt att höra att hon fått en hjärnskakning.

På natten när Marie var upp svimmade hon, föll och slog huvudet i en dörr. Hon vaknade på golvet i hallen. På onsdagsmorgonen tog hon sig till hälsocentralen och skickades sedan vidare till akutmottagningen. Där fick hon på sig en stödkrage, hon undersöktes för att se om hon hade några skelettskador, hon fick också genomgå en skallröntgen och flera neurologiska tester.


Marie Jonsson fick stödkrage och genomgick en skallröntgen och flera olika tester på akuten vid Gävle sjukhus efter fallolyckan på bussen. Bild: Privat

Det visade sig att hon fått en hjärnskakning och ska ta det lugnt några dagar.

– Jag tycker inte om sjukhus, men jag fick ett fantastiskt bemötande av vårdpersonalen, säger hon.

Marie har ont i hela kroppen, hon är blåslagen på låren och en bula i huvudet, dessutom mår hon illa.

– Om det varit min mamma som ramlat omkull där på bussen då hade hon brutit både armar och ben, säger Marie.

Marie har själv fått jaga bussbolaget Nettbuss Stadsbussarna för att uppmärksamma dem på vad som hänt ombord på busslinje 14.

– Jag har ändå skinn på näsan men det ska inte vara jag som drabbad passagerare som ska behöva jaga bussbolaget för att göra en anmälan, säger hon.

Både Marie och Linda upplever att de blivit nonchalant bemötta av Nettbuss. Till sist fick Marie prata med Henrik Nyquist som är kommunikationschef på Nettbuss.

Henrik Nyquist säger att han har hört Marie berätta att hon föll omkull och skadade sig när bussen accelererade. En händelserapport ska lämnas till försäkringsbolaget enligt bolagets praxis.

– Av ren medmänsklighet ska chauffören stanna bussen och kontrollera vad som hänt, säger Henrik Nyquist om det som inträffat.

Han säger att busschaufförerna ska göra en händelserapport om det inträffat någon incident under bussturen. Han vågar inte säga om chauffören i just den här bussen gjort en anmälan. Däremot kommer chaufförens närmaste chef att ta ett samtal med honom. Han är inte tagen ur tjänst.

– Det uppstår ibland situationer på bussen där personer tappar balansen. Det är tyvärr något man får räkna med men vi ska i möjligaste mån ha uppmärksamhet på att resenärerna har hittat balansen innan vi åker, säger Henrik Nyquist.


Marie Jonsson klev på bussen vid Polhemsskolan och strax därefter föll hon när bussen körde iväg.

Han fortsätter vidare:

– Vi vill ge våra kunder ett bra bemötande och ser gärna att kunder hör av sig. Vi svarar också på alla mejl, säger Henrik Nyquist.

Linda Drottryd fick svar på sitt mejl under fredagen. Svaret kom från Team- och trafikchef Sten-Olof Elfving med ett beklagande om att svaret dröjt. I mejlet stod att föraren blivit inkallad och tillsagd att skriva en händelserapport.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar