Börsöppning på minus i kortenStockholmsbörsen väntas inleda onsdagens handel på minus.

Vid 8.30-tiden var terminerna för franska CAC40 och tyska DAX 0,2-0,4 procent ner. Förhandeln hos IG indikerade en öppning på -0,3 procent för Stockholms OMXS30-index.

Vid torsdagskvällens brexitomröstning röstades premiärminister Theresa Mays nya brexitförslag ned. I en ny omröstning på onsdagen ska parlamentsledamöterna ta ställning till ett avtalslöst utträde ur EU. Om parlamentet även röstar nej till detta förslag ska en ny omröstning hållas på torsdag om huruvida det brittiska utträdet ur EU senareläggs.

New York-börserna handlades med blandade rörelser på tisdagen. Liksom dagen före tyngdes Dow Jones av den svaga utvecklingen för flygplanstillverkaren Boeing. Vid stängning hade Dow Jones industriindex gått ned 0,3 procent, det bredare S&P 500 var upp 0,3 procent och tekniktunga Nasdaq Composite hade ökat 0,4 procent.

I Asien var det en dyster börsutveckling, efter att börserna gått starkt tidigare i veckan. Störst nedgång på onsdagsmorgonen hade tekniktunga Shenzhen med -2 procent. I Tokyo backade Nikkei 1 procent, liksom börsen i Shanghai.

Oljepriserna har stigit på onsdagen mot bakgrund av nedskärningar i utbudet från Opec och USA:s sanktioner mot Iran och Venezuela.

Clas Ohlsons rapport på morgonen visade att tillväxten i det tredje kvartalet inte nådde bolagets interna mål. Lönsamheten har därför påverkats och Clas Ohlson sänker sin prognos för rörelsemarginalen helåret 2018/2019 till cirka 3 procent, exklusive kostnad för avveckling av butiksnätet i Storbritannien och Tyskland. Det underliggande rörelseresultatet i tredje kvartalet (november-januari) blev 363 miljoner kronor. Analytiker hade i snitt räknat med 340 miljoner, enligt Bloomberg News sammanställning.

Clas Ohlsons försäljningssiffror för februari, som också kom på morgonen, visade att den totala försäljningen steg 5 procent och i lokala valutor med 2 procent.

Ventilationsföretaget Systemairs resultat för ventilationsföretagets tredje kvartal låg under estimaten, enligt Infront Data. Rörelseresultatet blev 80 miljoner kronor. Väntat var 126 miljoner. Den organiska tillväxten hamnade dock över snittprognosen i Infront Datas sammanställning.

Även solenergiproducenten Etrion har lagt fram rapport. Ebitda-resultatet låg på 0,5 miljoner dollar (-0,6) för det fjärde kvartalet.

I nyhetsflödet märks också att Melker Schörling AB har sålt aktier i Hexagon, Hexpol och AAK för sammantaget cirka 2,2 miljarder kronor under de senaste dagarna. Investmentbolagets försäljningar i Hexagon summerade till 1,7 miljarder medan försäljningarna i Hexpol och AAK var värda omkring 240 miljoner vardera. Det framgick av Finansinspektionens insynsregister efter börsstängning på tisdagen.

Medicinteknikbolaget Irras, listat på First North, utvärderar en möjlig notering av bolagets aktie på Nasdaq Stockholms huvudmarknad 2019.

Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara, presenterade sitt bokslut på morgonen. Resultat efter skatt blev 3,44 miljarder euro för helårsperioden 2018 (3,36). Väntat var 3,48 miljarder euro, enligt Infront Datas sammanställning av 15 analytikers prognoser. Inditex spår att den jämförbara försäljningen, “like-for-like”, kommer att öka med 4-6 procent under 2019. Under det gångna räkenskapsåret steg den 4 procent (5).

Norwegian förväntar sig att få kompensation från Boeing från de intäkter bolaget förlorar på att flygplan av typen 737 MAX 8 måste stå på marknaden tillsvidare, rapporterar Reuters.

På onsdagen är det handelspremiär för cancerläkemedelsföretaget Ascelia Pharma på Nasdaq Stockholms smallcap-lista. Nyemissionen på 200 miljoner kronor blev enligt bolaget “väsentligt” övertecknad och tillförde över 6.000 nya ägare. Teckningskursen var 25 kronor per aktie.

Det är säsong för kapitalmarknadsdagar nu när rapportperioden är över och på onsdagen är det Bolidens tur, med start klockan 12. I ett pressmeddelande på morgonen upprepade bolaget sin investeringsprognos, capex, för 2019.

Makroagendan

* Kantar Prospera: inflationsförväntningar – stora enkäten kl 8.00

* ESV: publicerar prognos över statens budget kl 10.00

* Industriarb: konjunkturprognos kl 10.00

* EMU: industriproduktion januari kl 11.00

* USA: PPI februari kl 13.30

* USA: order varaktiga varor (prel) januari kl 13.30

* USA: bygginvesteringar januari kl 15.00

* USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 15.30

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar