Bolund: De som börjar kraxa om lågkonjunktur är fel uteFinansmarknads- och bostadsminister Per Bolund sade vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen att han tror på en stabil ekonomisk utveckling.

Han konstaterade att Sverige har haft en väldigt stark ekonomisk utveckling de senaste åren, men att mer i deras och andras prognoser nu pekar mer på en mer balanserad utveckling.

“De som börjar kraxa högt om lågkonjunktur är fel ute, tillväxten väntas ligga i linje med vad vi sett de senaste decennierna. Vi tror att vi kommer att ha en stabil ekonomisk utveckling”, sade han.

Bolund sade att han var väldigt glad att investeringsstödet för bostäder får var kvar, men ville inte säga hur mycket pengar det kommer att handla om i vårdändringsbudgeten.

Han sade att regeringen vet att det ligger 100 godkända ansökningar hos Boverket och 300 till som väntar, “det handlar om många bostäder”.

På en fråga om regeringen kan behöva göra mer svarade han:

“Det viktigaste för oss är att investeringsstödet finns kvar, men jag vill inte utesluta att vi behöver avsätta mer pengar”, sade Bolund.

Han konstaterade att budgeten kommer att innebära en hel del förändringar och lyfte fram “drastiska” neddragningar i Moderaternas och Kristdemokraternas budget, som röstades igenom i riksdagen i december.

“Nu kan vi i vårändringsbudgeten återgå till klimatsatsningar”, sade ministern, som noterade att engagemanget för klimatet och miljön nått en helt ny nivå.

Han sade att den källa av oro som många bär på kan omvandlas till kraft där människor tar aktiva val i sin vardag.

“Då måste vi svara upp på det… jag tycker det finns fog för klimatångest. Jag tror det kommer att sätta sin prägel på politiken på ett helt annat sätt framöver. Vore vi uppgivna skulle vi bygga skyddsrum eller nåt, men jag är helt säker på att vi har lösningarna och tror att det är möjligt”, sade Bolund, som tillade att detta “så klart kommer att kräva omprioriteringar”.

“Jag känner stor tillförsikt”, sade Bolund.

Han ville inte redan nu säga hur mycket pengar reformerna i vårändringsbudgeten kommer landa på.

“Det kommer att vara omfattande förändringar… Vi måste vara klara med helheten innan vi kan gå ut med summeringen av utgifterna”, sade han.

Först ut när det gäller 73-punktsprogrammet mellan regeringen, Centern och Liberalerna är att man, med vissa restriktioner, ska få bygga altaner utan bygglov – “en frihetsreform i det lilla” som ger människor lite mer frihet att forma sina egna liv, enligt Bolund. Propositionen läggs inom kort och är tänkt att gälla från i juli.

“Nu börjar vi den leveransen av januariavtalet”, sade Per Bolund.

På en fråga hur den ökade beskattningen av finanssektorn, som är en del av 73-punktsprogrammet, ska gå till svarade han att de behöver ta “en ny väg som handlar om att träffa framförallt bankerna som gjort stora vinster och har muskler”.

“De behöver bidra mer till finansieringen av välfärden”, sade han och tillade att han tror att regeringen har lärt sig av de tidigare stegen i denna process.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar