Boeing väntas tynga Dow JonesUSA-terminerna handlades med blandad utveckling inför veckans börsöppning i New York. Boeing-aktien såg ut att öppna kraftigt ned, vilket tyngde industriindexet Dow Jones. S&P 500 och Nasdaq handlades samtidigt något upp.

Turbulensen kring flygtillverkaren, som är största bolag i Dow Jones, har tilltagit efter att flygkraschen med ett plan från Ethiopian Airways konstaterats skett med ett flygplan av typen Boeing 737 Max 8. Flera länder har beslutat att belägga modellen med flygförbud, bland annat Kina och Indonesien, som drabbades av en krasch med samma flygplanstyp i oktober. Boeings aktie föll drygt 10 procent i förhandeln. Rörelsen var liknande efter olyckan i oktober, men aktien har under 2019 stigit drygt 30 procent.

Vid 14-tiden, en halvtimme innan handeln på Wall Street drar i gång, stod terminen för Dow Jones på minus 0,8 procent medan breda S&P 500 handlades upp 0,2 procent och Nasdaq steg 0,4 procent.

Apple väntades öppna runt 2 procent upp efter att Bank of Americas analytiker höjt aktien till köp från neutral. Ny riktkurs är 210 dollar, upp från 180.

Chiptillverkaren Nvidia har tecknat avtal om förvärv av det Nasdaq-noterade israeliska företaget Mellanox Technologies för 125 dollar per Mellanox-aktie, vilket värderar bolaget till totalt 6,9 miljarder dollar. Nvidias aktie steg runt 2 procent i förhandeln.

Kanadensiska gruvbolaget Barrick Gold har beslutat sig för att inte gå vidare med sina uppköpsplaner av amerikanska Newmont. Bolagen kommer i stället att bilda ett samriskbolag för verksamheter i delstaten Nevada.

Barricks aktie steg drygt 2 procent, Newmont var oförändrad.

I Europa handlades börserna på plus igen, efter att de två senaste veckorna varit negativa. Nedgångarna i förra veckan eldades på av svag konjunkturdata från flera håll. En vidare nedgång efter morgonens statistik från vikande tysk industriproduktion (minus 0,8 procent i januari mot Bloombergs analytiker snitt på plus 0,5 procent) kan således redan ha varit inprisad.

På valutamarknaden handlades dollarn ner 0,1 procent mot euron samtidigt som de amerikanska räntorna steg något.

Statistik före öppningen visade att den amerikanska detaljhandelsförsäljningen steg 0,2 procent i januari i månatlig jämförelse. Väntat var oförändrad detaljhandelsförsäljning, enligt Reuters. Ingen ytterligare betydande statistik är att vänta från USA på måndagen.

Asien-handeln var positiv och stängde rejält upp i Kina på måndagsmorgonen, med Tokyo på en uppgång kring 0,5 procent upp.

På råvarumarknaden har oljepriserna fortsatt upp knappt 1 procent medan priserna på basmetaller var övervägande något ned mot bakgrund av den tilltagande oron för världskonjunkturens utveckling.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar