Björndalens kritik – mot Sverige


Mona Brorsson, 28, har imponerat stort under den inledande veckan i skidskytte-VM.

Efter att ha petats i mixedstafetten i premiären gjorde hon karriärens lopp i sprinten och slutade femma. Under söndagens jaktstart såg det länge ut som att Brorsson skulle ta hem Sveriges första medalj för mästerskapet.

28-åringen sköt fullt i de tre första och var en halv minut före konkurrenterna in på vallen för det fjärde och sista skyttet. Då drabbades hon av guldfeber.

Brorsson missade hela fyra skott och slutade sjua.

– Jag glider in på stadion, hör jublet från publiken och tankarna springer i väg. Jag är redan (mentalt) ute på sista varvet och tänker på vad som händer efter skyttet. Jag tänker på alla som är på plats, som hejar på mig, familj och vänner, sa Brorsson.

– Jag är alldeles borta i tankarna. Det är en riktigt dålig serie.

Björndalen: ”Reagerade på deras ord”

Mona Brorsson betonade efteråt att hon ändå var nöjd med den totala insatsen, att hon aldrig varit i en liknande situation tidigare och att hon lärt sig av misstagen.

Enligt förbundskapten Wolfgang Pichler går det inte att förbereda åkare, som aldrig skjutit för ett VM-guld tidigare, på vad det faktiskt innebär att stå där på vallen.

Skidskytteprofilen Ole Einar Björndalen, numera expert i norska TV2, håller inte alls med.

– Man måste alltid vara förberedd på att slåss om medaljer när man är på ett hemma-VM. Hon sa det själv, att tankarna skenade i det sista skyttet. Alla kan hamna i den situationen, säger han och fortsätter: 

– Jag tror att det var ett misstag av henne och ett misstag av ledarteamet att de inte förberett sig för detta. Jag var i den situationen många gånger, samtidigt tog det väldigt lång tid innan jag tog mitt första VM-guld. Jag tog flera medaljer innan jag tog mitt första guld. Det var en stor barriär och jag tränade väldigt mycket mentalt.

Har Sverige tränat för lite mentalt?

– Jag kan inte uttala mig om hur mycket tid de har lagt ner på mental träning, men jag reagerade på deras uttalanden om att man inte kan förbereda sig för en sådan situation. 

 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2019 – allt du behöver veta

 

Björn Ferry tränade mentalt på hemmaplan

Att det var en väldigt speciell situation råder det inga tvivel om.

– Hon ledde trots allt med en halv minut, det var en extrem situation. Det är den enklaste saken i världen att tappa fokus när man står där. Alla hamnar i den situationen någon gång. Det är därför man tränar mentalt, för att försöka hitta lösningar.

I SVT:s studio får Björndalen medhåll från Björn Ferry.

– Jag tränade jättemycket på det själv hemma i Storuman, med nummerlapp och allting fast ingen var där. Det var många gånger hemma där jag fick bendarr och sköt två, tre bom fast ingen var där. Då förstod jag att jag hittat ett sätt att träna på det, säger han i sändningen.

Ole Einar Björndalen är väldigt imponerad över Mona Brorssons start på mästerskapet.

– Hon är en fantastisk skytt och jag är hundra procent säker på att hon kommer fortsätta prestera bra i mästerskapet. Speciellt med tanke på den skidåkningen. Hon gick jämnt med Herrmann i jaktstarten och gick ifrån flera starka åkare. Det är jag väldigt imponerad över, säger han och avslutar:

– Det är också imponerande av Pichler att han tordes köra ett eget upplägg inför VM, det var helt riktigt och väldigt smart. Han har många års erfarenhet av vad som krävs för att man ska prestera i mästerskap. Han är väldigt smart.expressen

Related posts

lämna en kommentar