Analytiker: Detta hotar nordiska banksektorns högutdelande standardDeutsche Banks bankanalytiker Kazim Andac anser att endast en av bankerna har potential att överraska positivt vad gäller utdelningar.

De skandaler rörande penningtvätt som den senaste tiden har avtäckts i de nordiska bankerna hotar sektorns standard som stabila högutdelande börsbolag.

Det skriver Deutsche Banks bankanalytiker Kazim Andac i en branschuppdatering.

“De ofrånkomliga oklarheter som orsakats av penningtvättsanklagelser överskuggar de i övrigt starka fundamentala utsikterna för sektorn”, skriver han.

Både Swedbank och Nordea har komprometterats i de senaste veckornas rapportering om penningtvätt där bankernas konton har använts för att föra ut miljardvis i summor från rysk korruption via Baltikum.

“Det är i princip omöjligt att förutse och bedöma eventuella framtida böter så tror vi att Swedbank och Nordeas utdelningspolicyer utmanas av bankernas relativt låga kapitalbuffert jämfört med branschkollegor”, skriver Deutsche-analytikern.

SEB är den enda banken som har potential att överraska positivt vad gäller utdelningar framgent, enligt analytikern.

Affarsvarlden

Related posts

lämna en kommentar