Ebba Andersson trea i Holmenkollen – vann spurt oväntat


Det blev en väntad utveckling på damernas tremil i Holmenkollen på söndagen. Therese Johaug gick tidigt upp i tät, och efter tre kilometers åkning var det bara ryskan Natalja Neprajeva som orkade hänga med. 

Där bakom jagade en svensk-norsk kvartett, med Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Ingvild Flugstad Östberg och Astrid Jacobsen. 

Efter ungefär sju kilometers åkning fick även Neprajeva släppa, och Johaug hade säkrat segern redan där. 

Vid det sista skidbytet skedde något som blev dramatiskt för loppets utveckling. Tre av åkarna valde att vika in till höger för att byta skidor – men Charlotte Kalla gjorde det inte. 

– Hon satsar rejält när hon går ut ur stadion. Det här är en chansning, sa kommentatorn Anders Blomquist i SVT. 

Kalla tappade efter chansningen

Samtidigt strulade det för Ebba Andersson vid skidbytet. Svenskan var på väg in i fel depå, och tappade flera sekunder. Men missen blev inte speciellt kostsam för Andersson, som tillsammans med Ingvild Flugstad Östberg kunde jaga ikapp Charlotte Kalla. 

Den 21-åriga svenskan lyckades tillsammans med norskan ta sig förbi Kalla – och avståndet krympte rejält till Neprajeva på andraplatsen. 

Chansningen vid skidbytet såg ut att ha blivit kostsam för Kalla, som tappade i både glid och fäste mot Andersson och Östberg. 

Therese Johaug vann i överlägsen stil, 1,45 före tvåan Neprajeva.

– Så där överlägsen har ingen varit i damhistorien. Det är ett nytt kapitel som skrivs, säger experten Anders Blomquist i SVT. 

Ebba Andersson trea i Holmenkollen

Ebba Andersson lyckades bli trea, efter en imponerande spurtstrid mot Ingvild Flugstad Östberg – som vanligtvis ska vara vassare på ett upplopp.

– Tänk att hon vann den spurten, det trodde jag aldrig, säger kommentatorn Jacob Hård i SVT.

– Det här var ett jättefint lopp, säger Anders Blomquist.

Det här är Ebba Anderssons sjätte pallplats den här säsongen. Svenskan gick in i VM efter en sjukdomsperiod, och lämnade mästerskapet utan individuella medaljer. Däremot lämnade hon som bekant Seefeld med ett stafettguld.

Charlotte Kalla blev femma. Evelina Settlin stod för en imponerande insats och blev nia.

 

LÄS MER: Vinterstudion i SVT – allt om vinterns sändningar

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver vetaexpressen

Related posts

lämna en kommentar