De gick i skolan i Gävle tillsammans för över 50 år sedanSeminariets övningsskola fanns från 40-talet till slutet av 60-talet i den byggnad som i dag är högstadiet Vallbacksskolan. På skolan gick ungdomar motsvarande låg- och mellanstadiet. Faktum är att de födda 1953 var bland de allra första som gick i det skolsystem som än i dag finns kvar.

När det handlar om skolåterföreningar handlar det ofta om högstadium eller gymnasium. Men kanske var det något särskilt med “Semis” – för det har arrangerats andra återföreningar här och 6 april är det dags igen. Då återförenas en klass som gick här 1960-66.

Det bubblar av anekdoter när tidningen träffar de gamla skolkamraterna Peter Nyhlén, Lars Tennemar och Britt-Inger Edvardsson. Att deras första sex skolår har satt djupa spår är tydligt. Särskilt Peter Nyhlén återger målande i detalj historier om allt från då han kastade äpplen på en annan elev, elaka lärare, klassresan till den då nya flygplatsen Arlanda, hippor och flickan han var kär i. Ständigt med fullständiga för- och efternamn. Trots att det var långt över 50 år sedan.


60-talet beskrivs ofta som det kanske mest omdanande decenniet på 1900-talet, då ungdomen gjorde uppror och ungdomskulturen etablerades på allvar. 53:orna på Semis var i den mottagliga åldern av nio-tio år då Beatles slog i genom. Det började även hända saker med synen på kärlek och sex. En lärare till klassen på Semis ska dock ha varnat eleverna efter en sexualundervisningslektion att de inte skulle gå ut och berätta för de andra barnen vad de just fått lära sig. Bild: TT/AP Photo.

Lars Tennemar minns att han fick rapp för att han använde vänster hand med reservoarpennan på välskrivningen, vänsterhänt som han är. Eleverna fick också betyg i ordning och uppförande. Det gick rykten om att en lärare kladdade in tuggummi i håret på elever som ertappades med att tugga ett sådant.

– Det var ju tysk disciplin och vi skulle gå på raka led rad, säger Peter Nyhlén.

– Och mattanten som tvingade en att äta upp maten var hemsk, jag har inte ätit blodpudding sedan dess. Men i musik och träslöjd kunde man stöka lite, fyller Lars Tennemar i.


Semis klass 1 1961. Lars Tennemar står längst till vänster på bakersta raden där han tittar fram bakom en blond gosse. Britt-Inger Edvardsson är tvåa från vänster på främre raden. Peter Nyhlén är tvåa från höger på bilden. De flesta barnen bodde i lägenheter omkring Södertull och Söder, flera i barnrikehus. Det var på denna tid gamla E4:an gick rakt i genom Söder, så det gick inte att släppa ut barnen hursomhelst. Bild: Privat.

Semis klass 2 år 1961. Bland populära lekar barnen ägnade sig åt märktes herre på täppan, hoppa twist och spela kula. Isplanen var också populär vintertid samt längdhoppningsgropen. Det lär även ha lekts ryska posten högst upp i skolbyggnaden då det var klassfest där. På lördagar, en dag då barnen gick i skolan vid den här tiden, var det roliga timman. Att mima till Beatles var då särdeles populärt. Bild: Privat.

Det hela började för fem år sedan då Peter Nyhlén och Kenneth Hållberg började skissa på en återträff. De hade under åren bara sprungit på varandra i Gavlerinken, inte mer. Det visade sig att Kenneth hade pratat med Lars Alinder, numera boende i Danderyd som också tänkt tanken på återförening, men det skulle visa bli tidskrävande. Först fem år senare har det blivit av, dock med ett antal planeringsträffar kombinerade med festligheter, med flera av de inblandade redan passerade.

Tio stycken av de tjugotalet eleverna i klassen bor kvar i Gävle kommun. De flesta andra hamnade i Uppsala eller Stockholm. En bor utomlands, i Danmark. Och två är döda. Det har som sig bör, varit ett detektivarbete att få tag i alla. Skolkatalogerna, som faktiskt fanns redan då, har varit till hjälp. Och överlag är det enklare i dag förstås, inte minst med Facebook, som vuxit även i deras generation. Plattformen Stayfriends finns också men dit hittar färre och den kostar pengar för en komplett upplevelse.

Flera från klassen har faktiskt själva fortsatt i skolans värld. Lars Tennemar innan pensionen som mångårig lärare på Polhemsgymnasiet i engelska och svenska, Britt-Inger Edvardsson som förskollärare och på slutet på skolförvaltningen Utbildning Gävle.


Semis klass 6 samma läsår de gick ut 1966. Britt-Inger Edvardsson står på näst-nedersta raden, tvåa från vänster med handen på axeln på flickan framför. Peter Nyhlén är fyra från vänster på raden längst fram. En har för övrigt bytt namn från Sven till Ragnar. Bild: Privat.

Peter Nyhlén, Lars Tennemar och Britt-Inger Edvardsson beskådar en Arbetarbladet-framsida från 1966. Lite längre bort i Nya tidningshuset stannar de till vid en annan från året efter de föddes. De har koll på stormen som ägde rum då 1954. Annars är det största födelseåret kanske Stalins död 1953. Nyhlén gjorde för övrigt FN-tjänst 1976 i området mellan Israel och Egypten.

Festligheterna äger rum på Söderhielmska den 6 april. Samlingen sker innan det på Vallbacksskolans stora trapp. Då ska de samlade få en förevisning av sin gamla skola, av en anställd på Vallbacksskolan. Nästintill alla som gick i klassen kommer närvara. Det är bara en person de inte lyckats nå överhuvudtaget.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar