Därför får svenska kärleksparen inte bo ihop


Under OS i Pyeongchang fick de sitt stora genombrott. Hanna Öberg tog guld i distansloppet och körde hem ett silver i damstafetten. 

Jesper Nelin åkte även han hem från Sydkorea med en medalj då han var en del i det svenska herrlandslag som överraskande tog guld i stafetten. 

Hemma i trean i centrala Östersund hos paret Öberg/Nelin finns därmed tre OS-medaljer.

– Visst, det blir en hel del skidskytte i vårt förhållande. Och det är på gott och ont, men fördelarna överväger ändå, säger Hanna Öberg.

Det var under ett landslagsläger som hon och Jesper Nelin fann varandra och blev ett par. 

– Det betyder oerhört mycket för mig att ha Jesper med mig på både träningar och tävlingar. Jag behöver aldrig sakna honom eftersom han är med, och det finns en stor trygghet i det, säger Hanna Öberg. 

”Ett gemensamt beslut”

Men även om skidskytteparet spenderar mycket tid tillsammans så finns det tillfällen då de väljer att leva helt separerat – trots att de befinner sig på samma plats. 

– Under tävlingar bor vi aldrig ihop. Vi umgås i princip alla dagar i veckan dygnet runt, så för oss är det bättre att ”få lite luft” och komma ifrån varandra under tävlingar. Det är ett gemensamt beslut som vi har tagit. 

Jesper Nelin och Hanna Öberg har varit ett par i drygt tre år.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Och under pågående skidskytte-VM gäller samma sak. 

Det svenska skidskyttelandslaget har hyrt sex villor i närheten av arenan i Östersund, där Hanna Öberg bor i en – och Jesper Nelin i en annan. 

Förbundskapten Wolfgang Pichler är den som har bestämt att de kvinnliga och manliga åkarna inte ska bo tillsammans.

– Det är kanske inte tvunget att separera dem men det är ett val vi har gjort, och vi har gjort så här i många år. Det finns ingen anledning att ändra på det nu under VM. Det är ett koncept som har fungerat för oss. 

”Då kan de ha sex”

I det svenska skidskyttelandslaget är, förutom paret Öberg/Nelin, också Anna Magnusson och Peppe Femling ett par. 

Men även om Wolfgang Pichler är den som tagit beslutet att göra en könsuppdelning när det kommer till boende så säger han att han inte lägger sig i vissa saker. 

– Jag har inte förbjudit dem att ha sex, men jag tror att det är bra om det inte har det. Då har det bättre fokus på förberedelser och tävlingar. 

– De har så mycket tid tillsammans resten av året då de kan ha sex. 

Förbundskapten Wolfgang Pichler och Hanna Öberg.

Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN

”Bra för förhållandet”

Hanna Öberg och Jesper Nelin berättar hur de ser på saken under VM i Östersund, och det faktum att de inte bor ihop – trots att de är i sin hemstad.

– Vi är vana vid det. Mys och kärlek får vänta till efter VM. Det är bara att inse, under tävlingar är vi inte speciellt tajta. Men vi ser det inte som ett problem. 

Förbundskapten Pichler tror att den sparsamma kontakten partnerna emellan kan vara positiv även för privatlivet. 

– Jag tror att det bara är bra för ett förhållande att vara ifrån varandra ibland. Det är inte bra att spendera all tid tillsammans.

– Det är åtminstone min erfarenhet. Att alltid umgås med någon, det kan bli tråkigt, säger Pichler. 

Paren Öberg/Nelin och Magnusson/Femling är långt ifrån de enda paren i skidskyttevärlden. Tvärtom vimlar det av dem.

Magdalena och Henrik Forsberg, Helena och David Ekholm, Ole Einar Björndalen och Darja Domratjeva, Liv Grete Poirée Skjelbreid och Raphaël Poirée är bara några av alla de som funnit kärleken på skjutvallen.

 

LÄS MER: Ole Einar Björndalens nya liv expressen

Related posts

lämna en kommentar